sunnuntai 4. maaliskuuta 2018

Entiset tallini osa 1. Talli Light Dragon

Minulla on ollut virtuaalitalleja tauotta vuodesta 2001, joten joukkoon on mahtunut yksi jos toinenkin viritelmä. Tässä "Entiset tallini"-postaussarjassa kaivan esille vanhoja tallejani ja kasaan kunkin tallin elinkaaren omaan postaukseensa. Aivan kaikista virtuaalihistoriani talleista ei varmasti esittelyä ole, sillä varsinkin lyhytikäiset tallit ovat itseltänikin jo unohtuneet. Esitellyt tallit eivät myöskään välttämättä ole aikajärjestyksessä. Sarjaan kuuluvat postaukset löytyvät tunnisteella Entiset tallini -sarja.

Talli Light Dragon pähkinänkuoressa:

  • perustettu syksyllä vuonna 2005
  • saanut nimensä Nintsun silloisen IRL-hoitohevosen nimestä
  • Nintsun ensimmäinen pitkäikäinen talli
  • eri rotujen sekametelisoppa, jonka kasvatit tunnisti liitteistä LD's, LD'n ja LD
  • myös toiminnaltaan monipuolinen, aina ratsastuskoulutoiminnasta kasvatukseen ja kilpailutukseen
  • toiminta hiipui hitaasti vuoden 2008 aikana
  • virallisesti talli lopetti toukokuussa 2009
  • freewebs on poistanut tallin tunnuksen, mutta LD löytyy VRL:osta

Ennen Talli Light Dragonia oli monen monta tallia, mutta Talli Light Dragon oli ensimmäinen pitkäikäinen tallini ja saa siksi aloittaa tämän sarjan. Perustin LD:n aloittaessani yläasteen syksyllä 2005 ja kärsiessäni koulukiusaamisesta ja ulkopuolisuuden tunteesta. Käytin talliin suunnilleen kaiken koululta ja IRL-tallilta liikenevän ajan, eli istuin LD:n ääressä tuntikausia joka päivä. Talli sai nimensä silloisen IRL-hoitohevoseni nimestä, yhdistettynä parhaimman (ainoan) IRL-kaverini hoitohevosen nimeen. Aluksi kyseisen kaverini oli tarkoitus olla tallin toinen omistaja mutta jo ennen tallin valmistumista päädyimme kumpikin perustamaan omat tallimme.

LD:stä tulikin melkoinen sekametelisoppa kaikkea. 13-vuotias minäni ei ollut kovin valikoiva millään muotoa, vaan talliin tuli mitä tahansa rotua satuinkin keksimään tai mitä kuvia ikinä löysinkään netin syövereistä. Toimintaakin oli kaikkea mahdollista aina hoitajatoiminnasta, ratsastustunneista ja maastovaelluksista alkaen. Alunperin kilpailut, tai varsinkaan laatuarvostelut ja VRL, eivät olleet merkittävässä roolissa LD:ssä, mutta vuosien mittaan niiden merkitys kasvoi ja hevosten kilpailutus muuttui tavoitteellisemmaksi.

Ison rotukirjon takia kasvatteja syntyi todella monista roduista ja kasvattajanimiäkin oli useampi. Etuliitteet LD's, LD'n ja LD olivat yleisimmät, mutta muistelisin ainakin yhden islanninhevosvarsan syntyneen frá Light Dragon - nimellä ja muitakin nimipoikkeuksia saattoi olla. Harmillisesti tähän päivään saakka kasvatteja on säilynyt tuskin kourallistakaan eikä niitä VRL:oonkaan ole rekisteröity kuin 22 kappaletta (tosin osa LD:n kasvateista näyttäisi olevan rekisterissä ilman kasvattajaa tai kasvattajana on minun VRL-tunnukseni). Kasvatteja on kuitenkin todellisuudessa ollut varmasti paljon, paljon enemmän, mutta ne ovat valitettavasti kadonneet bittiavaruuteen.

Aivan kokonaan ei Light Dragonin kasvatustyö ole kadonnut nykyvirtuaalihevosten sukutauluista. Omassa omistuksessani on jälkikasvua wA-tamma LD Cheyennestä, joka oli viimeinen LD:ssä syntynyt kasvatti. Sen suvussa on myös koko virtuaalihistoriani ensimmäinen welshkasvatti, LD's Las Mountains, joka oli yksi LD:n ensimmäisistä kasvateista. Myös wpb-tamma LD Moonbeam näkyy omien hevosteni suvuissa, sillä tamman molemmat jälkeläiset ovat omistuksessani. Muutamissa suomenhevossuvuissa olen myös törmännyt LD:n vanhoihin kasvatteihin. Esimerkiksi Viuhtiina BRE:n isänemä LD Patukka ja isänemänemä LD'n Tähtisydän ovat molemmat LD:n kasvatteja, minkä lisäksi Viuhtiinan isänisänisä Ilmavaaran Loistelias oli minun omistuksessani ja asui Light Dragonissa. Yksi kaspianponikasvattikin näyttäisi olevan aktiivisena, kun hoksasin eräästä Keskustan EJ-topikista jalostukseen tarjottavan oriin LD Koyanin! Lisäksi silloin tällöin olen törmännyt rekisteröimättömiin LD:n kasvetteihin kaukana nykysuomenhevosten ja -puoliveristen suvuissa, joten ehkä pieniä hippusia Light Dragonin kasvatustyöstä on olemassa muuallakin kuin omissa hoteissani!

Talli Light Dragon on ollut omalle virtuaaliharrastukselleni erityisen tärkeä monellakin tapaa. LD oli ensimmäinen kokonaan itse koodaamani talli. Ulkoasu oli toki jokin vapaasti kopioitava, mutta opettelin muokkaamaan ja käyttämään koodeja sen avulla eikä lopputulos enää juurikaan muistuttanut alkuperäistä vapaasti kopioitavaa ulkoasua. Toiseksi, ennen LD:tä en ollut oikeastaan koskaan kuullutkaan Virtuaalisesta ratsastajainliitosta saatika ottanut osaa sen toimintaan. LD:n kautta opettelin VRL:n kiemuroita ja jaosten alaisten kilpailuiden sääntöjä, sekä innostuin laatuarvosteluista ja tavoitteellisemmasta harrastamisesta.

Ehkä tärkein LD:n minulle opettama asia oli tekijänoikeudet. Ennen Light Dragonia olin hakenut Googlen kuvahaulla kuvia ja suoralinkittänyt ne sitten hevosteni sivuille. Esiteltyäni LD:n ensikerran hevoset.comin virtuaalifoorumilla muistaakseni vuoden 2006 alussa, sain heti kanssaharrastajilta noottia suoralinkityksestä ja puutteellisista tekijänoikeusmerkinnöistä. Herkkä, koulukiusattu minäni jopa sulki hetkeksi LD:n sivut pelästyttyäni kritiikkiä! Onneksi siitä järkiinnyin, tallensin kuvat photobuckettiin ja pistin tekijänoikeusasiat kuntoon kysymällä farmeilta lupia ja vaihtamalla useimmat kuvat vapaasti kopioitaviin, joten LD sai jatkaa tarinaansa vielä monta vuotta.

Kiinnostukseni Light Dragonia kohtaan laimeni vahvasti vuoden 2008 aikana. Olin vuotta aikaisemmin perustanut LD:n rinnalle toisen tallin, Juksulan, jonka toimintaan olin poiminut sekalaisesta LD:stä ne minua eniten kiinnostavat palaset. LD jäi ikään kuin ylimääräiseksi ja lopulta vain hiipui pois. Lopetusilmoituksen tallin sivuille laitoin toukokuussa 2009. Vaikka LD on jo lopettanut, muistelen edelleen tallia lämmöllä. Se eli aikansa, mutta antoi minulle tuona aikana todella paljon ja jää omaan virtuaalihistoriaani yhtenä tärkeimmistä talleistani.