sunnuntai 30. kesäkuuta 2019

Virtuaalitallin päivittäminen

Puolisoni uteli tuossa yksi päivä mitä teen koneella. Vastasin päivittäväni virtuaalitalliani, mikä poiki tarkentavia kysymyksiä. Niin, mitä se virtuaalitallin päivittäminen sitten oikein on? Mihin kaikki netissä harrastuksen parissa käytetty aika oikeastaan uppoaa? Tämä kirjoitus menee ehkä hieman todennäköisen lukijakuntani ohi, sillä epäilen, ettei lukijoina ole yhtäkään sellaista, joka ei tietäisi mitä virtuaalitallin pyörittäminen pitää sisällään. Kirjoittelen aiheesta nyt kuitenkin, kun kerta aloin sitä itse pohdiskella.

Työ virtuaalitallin parissa ei pääty siihen, että saa tallin sivut julkaisukuntoon ja esittelee ne foorumilla kaikelle virtuaalikansalle. Ehei, siitä se homma oikeastaan vasta alkaa. Se, mitä tallin päivittämiseen ja ajantasalla pitämiseen konkreettisesti kuuluu, riippuu hyvin paljon tallista ja sen toiminnasta ja tavoitteista. Tarinatallin päivittäminen on hyvin erilaista kuin kilpailuihin tai kasvatukseen orientoituneen paikan.

Moana part breds keskittyy vahvasti ponien kasvattamiseen ja siellä isoimman osan ajasta viekin kasvattien suunnittelu, ponimateriaalin läpikäyminen ja sivujen tekeminen kasvateille. Yhdistelmien suunnitteluun voisi käyttää aivan loputtomasti aikaa! Sivujen tekeminenkään ei ole mikään pikkujuttu, jos meinaa kerralla saada sivut asialliseen kuntoon. Moanassa tämä tarkoittaa perustietojen ja sukutaulun lisäksi sopivan kuvan etsimistä, luonteen kirjoittamista tai ainakin parin ponia kuvaavan adjektiivin keksimistä ja syntymästä kertovan päiväkirjamerkinnän tarinointia. Unohtamatta kasvatin lisäämistä kasvattilistaan, vanhempiensa sivuille ja hevoslistaukseen, sekä rekisterihakemuksen naputtelua VRL:ään Joskus katsoin kellosta, että käytän keskimäärin tunnin verran aikaa yhden kasvatin sivuihin. Siinä se aika kuluukin joutuisasti, varsinkin jos tekee vielä parille ostoponillekin sivut samalla kaavalla.

Toinen iso aikasyöppö Moanassa on ponien kilpailukalenterit. Olen melko ahkera kilpailija ja ponini kilpailevat isolla joukolla ja monessa lajissa, joten läpikäytäviä kutsuja on käytännössä jatkuvasti suosikeissa odottamassa vuoroaan. Pyrin pitämään kaiken mahdollisimman hyvin ajantasalla, jottei tule kilpailtua ns. turhia sijoituksia. Kilpailukutsujen ja sijoitusten läpikäynti ja päivittäminen kunkin ponin omaan kilpailukalenteriin on hidasta ja aikaavievää käsityötä. En ole keksinyt tähän puuhaan mitään helpompaa tai nopeampaa tapaa, kun kuitenkin haluan sen elämääkin pidemmän ja epärealistisen sijoituslistauksen kunkin ponin omilla sivuilla pitää. Ei auta kuin purra hammasta ja pakertaa tämän aikasyöpön kanssa, kunnes päätän vähentää (tai lopettaa) kilpailemista tai saan itseni ylipuhuttua siirtämään Moanan ponit kilpailemaan porrastettuja.

Kilpailuiden pitäminen vie vain vähän aikaa verrattuna ponien sivujen tekemiseen ja kilpailukalentereiden päivittämiseen. Tekee kutsun (siis copypasteaa parilla pikkumuutoksella sen edellisen kisan kutsun), lisää sen VRL:ään, kopioi osallistujat sähköpostista, arpoo tulokset, lisää tulokset sivuille ja lähettää ne lopulta vielä arkistoitavaksi. Osa aika tylsää hommaa, mutta ihan hirveästi aikaa se ei vie.

Oma lukunsa on tekstien kirjoittaminen aka ponien valmistelu laatuarvosteluihin. Luonteen pyrin jokaiselle kirjoittamaan jo sivuja tehdessäni, mutta yleensä ainakin muutama päiväkirjamerkintä pitää raapustaa ennen kuin ponia kannattaa ilmoittaa arvosteltavaksi. Isossa kuvassa tekstien kirjoittaminen ei kuitenkaan vie paljoa aikaa. Tallin teksteihinkään ei tarvitse juurikaan koskea, mitä nyt joskus vähän huvikseni viilailen jotakin lausetta. Tekstien täysremontti onkin sitten asia erikseen.

Siinä missä Moana syö aikaa aivan tolkuttomasti, Juksulan päivittämisen olen tehnyt mahdollisimman helpoksi. Juksulan hevoset kilpailevat VRL:n porrastetuissa kilpailuissa, joten kilpailukalenteriksi riittää linkki hevosen rekisterisivulle. Kilpaileminen tai kilpailulistan ylläpitäminen eivät vie paljoa mitään aikaa, kiitos Karuksen ja VRL:n valmiin kilpailulistan. Juksulan kasvatuskin on niin retuperällä, että kasvattien sivujen tekemiseen käytetty aika on viime aikoina (tai vuosina...) ollut minimaalinen. Ostohevosien sivuihin olen käyttänyt jonkin verran aikaa ja hevoslistauksen läpikäyntiin hieman enemmän. Jos ajatustyö laskettaisiin "päivittämiseksi", olisi Juksulaan käyttämäni aika katsottava moninkertaiseksi. Oikeasti Juksulaan pitäisi laittaa paljon enemmän aikaa, jotta tallia voisi kutsua mitenkään nykyhetkeen sijoittuvaksi.

Jos siis puhun virtuaalitallin päivittämisestä, mitä suurimmalla todennäköisyydellä askartelen kilpailukalentereiden tai kasvattien sivujen kimpussa. Tai sitten vain surffaan pitkin nettiä ja väitän itselleni etsiväni kasvateille kuvia, vaikka todellisuudessa vain nautin hienoista heppakuvista.

2 kommenttia:

  1. Herran pieksut! Itsehän en ole koskaan mitannut yhden kasvatin tekemiseen mennyttä aikaa ja ensin tuo tunti kuulosti siltä, ettei se voi pitää paikkaansa, ei mitenkään. Mutta kun sitten miettii tarkemmin niin ei se edes kuulosta kovin epärealistiselta. Omasta prosessista tietenkin puuttuu se luonnekuvauksen ja päiväkirjamerkintöjen kirjoittaminen ja kuvaakaan harvemmin etsin heti kun kasvatti on saanut sivut. Lisäksi olen yrittänyt tehdä uusien sivujen luomisesta mahdollisimman nopeaa, otan aina pohjalle jonkin toisen hevosen sivut ja yritän valita mahdollisimman samanlaisen, jolloin muutoksia sivupohjaan täytyy tehdä mahdollisimman vähän. Lisäksi olen tässä vuosien saatossa oppinut suht näppäräksi esimerkiksi sukutaulujen kanssa, niiden muokkaukseen ei tarvita enää paljoakaan aikaa tai ajatusta, menee rutiinilla jo.

    Mutta jos alusta loppuun asti mietitään tuota kasvatusprosessia, en usko selviäväni yhdestä varsasta keskimäärin alle puolessa tunnissa. Vaihtelua tietenkin on ja se riippuu ihan hevosen suvusta. Jos on lyhytsukuinen varsa ja/tai suurin osa suvusta omia hevosia, ei sukutaulun tekemiseen mene kovin pitkää aikaa. Mutta sitten jos on pitkä ja vanha suku, joka on kotoisin jostain muualta kuin Ionicista, voi linkkien metsästykseen mennä hyvä tovi. Pyrin yleensä siihen, että sivujen tekohetkellä sukutaulussa on mahdollisimman paljon toimivia linkkejä. Siksi en usein tyydy vain kopioimaan vanhempien sivuilta linkkejä ja sukutauluja varsan sivuille vaan käyn ne linkit läpi. Se käy joskus salapoliisin työstä.

    Kuvien etsiminen on toinen, mihin voi mennä aikaa, vaikka omalta koneelta löytyykin melko isot galleriat jo valmiiksi. Joskus vain on ajatus, että halaa varsan olevan tietyn näköinen tai -värinen tai haluaa jonkin tietyntyyppisen kuvan sille. Se menee välillä penkomiseksi ja aina sitä juuri oikeata kuvaa ei löydy.

    Sitten pitää laskea, että Ionicin kasvattimäärä huitelee jo päälle 5000 varsassa ja siihen päälle sitten vielä keksityt ja ostetut hevoset niin kyllä tähän aikaa on mennyt. Eikä blogikaan kirjoita itse itseään...

    VastaaPoista
  2. Tuo tunti on ehkä sellainen keskiarvo, mikä kasvattiin menee, ja vaihtelua on toki aika paljon riippuen muun muassa juuri tuosta kuvan metsästyksestä. Pyrin tekemään sivut aina kerralla mahdollisimman valmiiksi kuvineen päivineen, koska tiedän, että ne jäävät muuten vuosiksi keskeneräisiksi. Teen myös paljon ns. sarjatyötä eli saatan tehdä useamman kasvatin sivuja kerralla, mikä nopeuttaa hommaa, mutta väittäisin etten alle puolen tunnin pääse mitenkään.

    Kyllä tähän harrastukseen vaan saa tunteja upotettua!

    VastaaPoista