sunnuntai 9. heinäkuuta 2023

Moana part bredsin kasvatusvuosi 2022, yhteenveto

Iisakin kirkko on jälleen rakennettu eli Moana part bredsin kasvattilista vuodelta 2022 on valmis ja suljettu. Yli puolivuotta myöhässä, mutta eipä unohdeta vuoden 2020 listaa, jonka sain valmiiksi vasta seuraavan vuoden lokakuussa! Ja taisinpa viime vuonnakin olla sen puolivuotta myöhässä eli rima ei ole kovin korkealla tämän suhteen (saisi kyllä olla).

Vuonna 2022 Moanassa kasvatettiin yhteensä 48 welsiä, joista enemmistö oli tuttuun tapaan part bredeja (29 kpl). B-sektiossa oli hurja nousu, sillä viime vuosi oli sektion osalta ennätysvuosi, kun B-varsoja syntyi 13 kappaletta. Edellisenä vuonna (2021) B-sektiota syntyi kuusi varsaa ja aikaisempi ennätys oli seitsemän (vuosina 2015, 2017 ja 2018). B-poneihin olen viime ja toissavuotena panostanut muun muassa keksimällä useita uusia tuontiponeja, mikä näkyi viime vuoden kasvateissa ja tulee näkymään myös tämän vuoden kasvattilistalla. Viime vuonna mountaineja syntyi kuusi, mikä on aika tavanomainen lukema.

Syntyneistä kasvateista 27 oli tammoja ja 21 oreja, mikä on meillä aika tavallinen suhde. A-sektiossa tosin suhdeluku oli toisinpäin, sillä kuudesta varsasta peräti viisi oli oreja ja vain yksi tamma. B-sektiossa oreja syntyi viisi ja tammoja kahdeksan ja part bredeissa oreja 11 ja tammoja 18.

Ulkopuolisia lainayksilöitä käytin viime vuonna varsin vähän, sillä ulkopuolinen isä oli kolmella varsalla ja ulkopuolinen emä samoin kolmella. Käytetyt "vieraat" tammat olivat kaikki omiani Juksulasta, mutta lainaoriit sentään olivat muilta harrastajilta.

Perinteiseen tapaan vain pari hassua yksilöä on löytänyt kodin Moanan ulkopuolelta, kun vain kolme kasvattia, kaksi part bredia (ori ja tamma) ja yksi B-tamma, ei jäänyt kotiin. Aika vähän olen muutenkin myynyt kasvatteja mihinkään, sillä edellisenä vuonna (2021) maailmalle lähti vain yksi moanalainen. Taidan sanoa tämän joka vuosi, mutta tässä kohtaa voisi ehkä vähän ryhdistäytyä. Milloinkohan olen viimeksi pitänyt ihan oikean kasvattimyynnin? En edes muista. Ehkä 2014?

Mutu-tuntumalla heitettynä keskimääräinen suvunpituus on pidentynyt ja viime vuonna syntyi jo useampi pitkäsukuinen (tasaista sukua viisi polvea tai enemmän). Suvunpituuksia on kuitenkin edelleen laidasta laitaan, aina niistä 1-polvisista alkaen.

Vuoden 2022 loppuun mennessä Moana part bredsissa on syntynyt jo 441 kasvattia. Näistä 316 (72 %) on part bredeja, 58 (13 %) mountaineja, 60 (14 %) B-poneja ja loput 7 (1,5 %) C-sektion poneja. Cobeja (sektio D) ei ole Moanassa ainoatakaan vielä syntynyt, mutta ties vaikka kuluva vuosi muuttaisi tilanteen!

Vuosien 2012-2022 kasvattilista sekä numeronippelitiedot löytyvät täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti