Käyttöluokat (ridden, driven ja nykyään myös halter) ovat Virtuaalisten Show-näyttelyiden erikoisuus ja itse tuomaroin erityisen mielläni juuri käyttöluokkia. VSN:llä ei tällä hetkellä ole varsinaista ylläpitoa ja laitoksen sivuilla olevat säännöt ja tuomarointiohjeet ovat minusta vanhentuneet sekä osittain hieman puutteelliset. Tässä tekstissä kerron mihin itse käyttöluokkia tuomaroidessani kiinnitän huomiota ja miten itse tulkitsen VSN:n käyttöluokkien tuomarointiohjeistusta. Tämä ei ole opas käyttöluokkien tuomarointiin ja olen luonnollisesti valmis muuttamaan käytäntöjäni ja tulkintojani jos tai kun VSN:n ohjeita päivitetään. Myös enemmän kuin mielelläni ottaisin muiden käyttöluokkia tuomaroivien mielipiteitä ja kommentteja vastaan!
Säännöt-sivun mukaan Ridden ja Driven luokkiin osallistumisoikeus on kouluratsastus-, valjakkoajo- tai näyttelyiden käyttöluokkakuvilla. Sääntöjen mukaan luokissa kuvan tulee olla sivulta otettu, mutta tuomarointi-sivulle listatuissa hylkäyssyissä ei ole mainintaa hylkäyksestä kuvakulman takia, joten olen itse vain heitellyt edestä tai erittäin etuviistosta olevat kuvat pois palkinnoilta. Halter-luokkaan saa osallistua millä tahansa muulla liikekuvalla. Itse tulkitsen tämän niin, että esimerkiksi paikallaan ratsastaja selässä seisovan hevosen kuvilla luokkaan ei saisi osallistua. Halter-luokissa ei säännöissä ole kerrottu pitääkö kuvan olla sivulta otettu vai ei, ja olen nähnyt halter-luokissa jopa luokkavoittajalla suoraan edestä otetun kuvan.
Ridden- ja driven-luokissa jokainen osallistuja arvosteltaisiin ideaalitilanteessa kolmesta kuvasta: käynti-, ravi- ja laukkakuvasta. Aika harvalla olen nähnyt kuvaa kaikista askellajeista, mutta näppituntumalla ravi- ja laukkakuvat löytyvät useilta osallistujilta. VSN:n tuomarointiohjeistuksen mukaan hevonen pitäisi siis arvostella useammasta kuvasta, jos siltä galleriassaan kuvat eri askellajeista löytyy (tai näin minä sen tulkitsen). Tässä VSN:n (ridden ja driven) käyttöluokat poikkeavat liikekuvia palkitsevasta Performance Studbookista, jossa palkitaan yhden, omistajan valitseman kuvan perusteella. Halter-luokissa ei VSN:n ohjeistuksessa ole asiasta mainintaa, mutta oletan, että arvostelu tapahtuu yhdestä kuvasta. Itse valitsen mielestäni parhaan halter-luokkaan sopivan kuvan ja suoritan arvostelun siitä.
VSN:n sivuilla on kerrottu osa-alueet, mitä ridden- ja driven-luokissa tulisi huomioida: yleisvaikutelma (mm. leimat, lihas- ja lihavuuskunto, yleisolemus), tyyli (mm. siisteys, mahdollisimman vähät varusteet) sekä askellajit (käynti, ravi, laukka). Ohjeistus on minusta peräisin ajalta, jolloin joka osuudesta (5) annettiin pisteet, eikä sitä ole ehkä päivitetty ihan kaikilta osin pisteettömään aikaan. Minusta siitä on pisteytyksen poistamisen yhteydessä ehkä myös pudonnut joitakin osia pois (ehkä askellajien arvostelusta?), mutta voin muistaa väärinkin. Halter-luokkien ohjeistus on ylimalkaisempi, mutta huomiota tulisi kiinnittää leimoihin, yleisvaikutelmaan ja hevosen liikkumiseen tehtävässä, jota se kuvassa suorittaa.
Käytännössä ridden/driven luokissa menestyy minulla parhaiten hevonen, jolla on kuvia useammasta askellajista samassa varustuksessa ja kuvat riittävästi sivusta otettuna. Se liikkuu/näyttää kaikissa kuvissa hyvältä (ja tämä onkin aika kirjava käsite), tasapainoiselta ja etu- ja takaosa ovat liikkeessä samaa paria. Ei ole selkeästi lihava, laiha tai lihakseton ja näyttää sekä rotunsa että sukupuolensa edustajalta. Pintelit, suojat tai apuohjat ovat sallittuja, mutta omassa tuomaroinnissani tällaisilla varustettu hevonen tipahtaa yleensä sijan tai pari alaspäin (koska tyyli-kohdan ohjeistus). Askellajien laatua on vaikea arvioida valokuvasta, mutta askellajin pitää olla selvästi tunnistettava (joskus näkee esimerkiksi kuvia, mistä ei ole ihan varma mennäänkö ravia tai laukkaa - tämä on tietenkin iso virhe) ja hevosen näyttää siltä, että se ei kippaa etupainoisena turvalleen. Kuvan askelvaihe vaikuttaa ainakin omalla kohdallani aika paljon askellajien arviointiin, mutta kun valokuvasta voi arvostella vain sen kuvanottohetken niin eipä sille mahda mitään. Kaikki askelvaiheet eivät vain ole yhtä edustavia.
Halter-luokissa huomaan suosivani muita kuin hyppykuvia, koska koen hyppykuvien arvostelun hankalaksi. En ole IRL kovinkaan esteihminen, mutta sen verran tiedän, että jalkojen asennon pitäisi olla mahdollisimman symmetrinen, jotta hevonen rasittuu ponnistuksessa ja alastulossa tasapuolisesti. Katson siis hyppykuvista paljon jalkojen symmetriaa, koska en muuta tiedä. Varustuksessa suosin tehtävään sopivia varusteita, eikä esimerkiksi estekuvassa olevat suojat ole miinustekijä (vrt. ridden). Ohjeistuksessa tähän ei oteta kantaa, kuten ei tyyliin muutoinkaan, ilmeisesti sitä ei halter-luokissa arvostella. Muutoin tuomaroimissani halter-luokissa pärjäävät hyvät leimat ja yleisvaikutelman (ryhti, lihavuus- ja lihaskunto jne.) omaavat hevoset, mutta liikkumisen arvostelu riippuu aina kuvasta. Hypyissä jalat samaa paria, liikkeessä etu- ja takaosa samaa paria sekä liikkuva eläin on tasapainoisen ja reippaan näköinen.
Käyttöluokkien tuomarointi on minusta sekä helpompaa että vaikeampaa kuin rakenneluokkien. Rakenteen ymmärtämiseen ja arvosteluun on (IRL-)oppaita netti pullollaan, joten apua ja hyviä havainnollistavia kuvia eri rakennevirheistä löytyy oppimisen ja arvostelun tueksi. Käyttöluokissa taas rakennetta ei tarvitse niinkään miettiä, vaan pääpaino on leimoissa ja yleisvaikutelmassa, jotka ovat hyvinkin subjetiivisia näkemyksiä ja mielipiteitä ihan oikean maailmankin tuomarien keskuudessa. Sen sijaan liikkumisen arviointi valokuvasta on omasta mielestäni hankalampaa kuin perinteinen rakennearvostelu.
Onneksi nämä kuitenkin ovat vain virtuaalihevosia ja kyse on mielikuvituksesta. Jos siellä ruudun takana nyt joku pohtii, ettei uskalla ryhtyä kumpaankaan näyttelyjaokseen tuomariksi niin huoli pois. Tekemällä oppii ja silmä harjaantuu, eikä tätä harrastusta muutenkaan pidä ottaa liian vakavasti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti