lauantai 10. marraskuuta 2018

Welsh mountain -ongelma

Viimeviikkoinen matalapaine on ohi ja olen tänään tässä aamupäivän aikana harrastellut hyvillä mielin. Puuhastelun kohteena on tosin (jälleen kerran) ollut Moana part breds eli Juksulan homehtuminen saa rauhassa jatkua. Saa nähdä milloin teen asialle jotain - vai teenkö ollenkaan.

Tässä astutuksia suunnitellessani törmäsin taas samaan ongelmaan: jatkaako welsh mountainien kasvatusta vai ei. Moanan ensisijainen kasvatusrotu on welsh part bred, mutta A- ja B-sektioiden varsoja syntyy aina silloin tällöin. 

Suhteeni B-poneihin on aina ollut hyvä ja niiden pienimuotoinen kasvatus on ja pysyy Moanan strategiassa. Sen sijaan suhteeni mountaineihin on aina ollut vähän ristiriitainen. Toisaalta ne ovat todella kauniita tai ainakin söpöjä, mutta toisaalta en taas ole lainkaan pikkuponi-ihminen (tai ovathan B:tkin pikkuponeja, mutta kuitenkin) ja "Se Jokin" mounteista puuttuu. A-ponien kasvatuskin on aika kausittaista: välillä suorastaan vimmalla yhdistän A-linjojani part bredeihin jättäen puhtaat A:t kokonaan pois. Sitten taas seuraavassa hetkessä puuhaan kovaa vauhtia uusia sukuja ja elvytän vanhoja.

Minulla on mountaineissa joitakin tärkeitä isä- ja emälinjoja, jotka tahtoisin puhtaina A-linjoina säilyttää. Emälinjoja voisi periaatteessa pitää yllä ulkopuolisten oriiden astutuksilla, mutta isälinjoja varten tarvitaan omia tammoja jos siis tahdon linjan varsat oman kasvattajanimeni alle. Toki jotkut antavat tammojaan liisinkiin, mutta ehkä pelkästään siihen nojautuminen ei ole kannattavaa. Tästä tullaan siis siihen johtopäätökseen, että jos tahdon säilyttää ne muutamat isä- ja emälinjat puhtaina mountain-linjoina, on minulla oltava myös muuta A-ponien kasvatusta, jotta saan materiaalia isä- ja emälinjojen jatkamiseen. Ostoponeja ja ulkopuolisia isä/emätarjokkaita unohtamatta.

Esimerkiksi edesmenneellä A-tuontitammalla Goldwood's Honey Bonniella on oma emälinjansa sekä welsh part bredien keskuudessa, että puhtaana A-linjana (Bonnie -> Moana's Honey Brianna -> Moana's Honey Bunny). Bonnien Honey-linja on yksi tärkeimmistä mountainien emälinjoistani ja ehdottomasti säilyttämislistallani - nimenomaan puhtaana mountainsukuna vaikka tammalla onkin peräti kaksi wpb-tyttärentytärtä. Toinen tärkeä ja puhtaana säilytettävä emälinja on Sunny Burprispin Sunny-linja (Puppe -> Moana's Sunny Smile -> Moana's Sunny Day), josta ei welsh part bred -tammalinjaa (vielä) olekaan. 

Puhtaita mountainponien isälinjoja minulla on selvästi vähemmän. Yritin joku vuosi sitten vähentää radikaalisti A-ponien määrää ja katsoin, että ylläpitäisin emälinjat ulkopuolisten orien avulla. Siksipä vanhemmat A-isälinjat ovat tallista lähes kadonneet. Isälinjoista puhtaana säilyttämislistalla on ainakin tuontiori Eiddof Diafolin A-linja (Jimmy -> Moana's Shenanigan -> Moana's Trickster). Monia muita puhtaita isälinjoja olen tallista jo hävittänyt. Onneksi muutamia isälinjoja on jatkunut Moanan ulkopuolella, joten jokusen linjan palauttaminen voisi olla mahdollista.

Mutta kun haluaisin päästä mountaineista eroon! Haluaisin yhdistää kaikki A-sukuni welsh part bredeihin ja jatkaa linjoja siellä. Mutta sitten taas tahdon kuitenkin pitää nuo muutamat linjat myös puhtaina! Hirveä ongelma, kun tahdon kahta ristiriitaista asiaa samaan aikaan. Huoh, että ihminen voikin tehdä elämänsä vaikeaksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti