lauantai 30. maaliskuuta 2024

Moana part bredsin vuoden 2023 kasvatit

Moana part bredsin kasvattilista vuodelta 2023 on tällä päivämäärällä suljettu ja kaikki syntyneet kasvatit ovat saaneet sivunsa.

Vuonna 2023 Moanassa syntyi 60 uutta kasvattia. Tällä lukemalla rikkoutui vuodelta 2016 peräisin ollut ennätys eli 59 kasvattia vuodessa. Ei ollut tarkoitus, mutta näin vain pääsi käymään! Vuosi 2023 oli selvästi puhtaiden sektioiden vuosi. Part bredeja syntyi tuttuun tapaan eniten, 26 kappaletta, mikä on hieman vähemmän kuin aikaisempina vuosina. Sen sijaan sekä A- että B-sektion kasvattien määrä kasvoi ja mountainien kohdalla tehtiin jopa historian ennätys 13 varsalla (edellinen ennätys v. 2019 9 kpl). Lisäksi C-sektiota syntyi vuosien tauon jälkeen kolme kasvattia. Vuoden suurtapaus oli tietenkin koko Moanan historian ensimmäisten D-sektion kasvattien syntyminen (2 kpl)!

Alla olevassa kuvassa on esitetty eri sektioiden kasvattien määrät vuosilta 2012-2023. Puhtaiden sektioiden määrä on pari viimeistä vuotta ollut lievässä kasvussa, mutta pb:t pitävät vielä pintansa suurimpana ryhmänä.


Vuosi 2023 oli tuttuun tapaan tammapainotteinen, sillä tammavarsoja syntyi peräti 35 ja oreja 25. Ero oli suurin D-sektion kasvateissa, joista molemmat olivat tammoja. Welsh part bredeissa tammoja syntyi peräti 17 ja oreja vain 9. A- ja B-sektioissa sukupuolten väliset suhteet olivat lähes tasan (A o/t: 7/6 ja B o/t: 8/8). C-sektion poneista oreja oli yksi ja tammoja kaksi.

Keskimääräiset suvun pituudet olivat vuonna 2023 hieman paria aikaisempaa vuotta lyhyempiä, kun vuosien 2022-2023 aikana muualta ostetut lyhytsukuiset ponit ovat saaneet jälkikasvua. Kasvatteja syntyi kuitenkin ihan 1-polvisista pitkäsukuisiin.

Ulkopuolinen isä oli peräti kymmenellä varsalla, mutta kaikki emät olivat moanalaisia. Onneksi sentään vieraista isäreista suurin osa oli muita kuin juksulalaisia.

Ennätyssuurta kasvattimäärää selittää osittain poikkeuksellisen suuri pois myytyjen kasvattien määrä. Peräti yhdeksän moanalaista kasvattia sai uuden kodin muualta kuin Moanasta tai Juksulasta. Olin vuoden aikana varsin aktiivinen tarjoamaan tilausvarsoja foorumilla, mikä toikin tulosta ja näkyy myytyjen varsojen määrässä.

500. kasvatin raja on nyt myös mennyt rikki, sillä vuoden 2023 loppuun mennessä Moanassa on syntynyt yhteensä 502 kasvattia. Tästä jatketaan siis seuraavien viidensadan parissa!

Vuosien 2012-2023 kasvattilista sekä numeronippelitiedot löytyvät täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti