lauantai 7. toukokuuta 2022

Moana part breds ja vuoden 2021 kasvatit

Tänään suljin Moana part bredsin viime vuoden kasvattilistan. Ollaan toki jo toukokuussa, että hieman myöhässä, mutta jos vuoden 2020 kasvattilistan sulku oli 10 kuukautta myöhässä niin eikös tämä ole jo huomattava parannus!

Vuonna 2021 Moanassa syntyi 36 kasvattia, mikä on täsmälleen sama määrä kuin vuonna 2020. Jälleen varsoista suurin osa oli part bredejä, joita syntyi 28 kappaletta (2020: 24 kpl). Mountaineja syntyi viime vuonna vain kaksi (2020: 7 kpl) ja B-sektion poneja kuusi (2020: 5kpl). Mountainkasvattien määrä on ollut viime vuosina laskeva, kun B-sektion varsojen määrä on noussut jo useampana vuonna. Mountaineista ja niiden kasvatuksesta olen yrittänyt jo vuosia luopua, mutta aina vain palaan uudelleen niiden pariin, joten varmaan jatkossakin jokunen varsa vuosittain niitäkin syntyy. C- sektiota ei ole syntynyt Moanassa enää vuosiin, mutta mainitaan se nyt kuitenkin tässä.

Vuoden 2021 kasvattilista on Moanan mittakaavassa poikkeuksellisesti oripainotteinen. Edellinen oriiden vuosi oli vuosi 2018, muutoin tammoilla on ollut enemmistö tai sukupuolet ovat olleet tasan. Oreja syntyi viime vuonna 20/36 ja tammoja 16/36, kun vuonna 2020 lukemat olivat tismalleen toisin päin. Part bredeissä oreja oli hieman yli puolet (15/28), B-sektiossa sukupuolet menivät tasan ja A-sektiossa molemmat syntyneet yksilöt olivat oreja.

Tuttuun tapaan myös ulkopuolisia hevosia on jalostuksessa käytetty pienimuotoisesti. Ulkopuolinen isä on viidellä varsalla, joista yksi on B-sektion kasvatti ja loput neljä part bredeja. Kolmella part bred kasvatilla on ulkopuolinen emä, joskin nämä kaikki ovat omia tammojani Juksulasta. Edellisenä vuonna ulkopuolinen isä oli niin ikään viidellä varsalla ja ulkopuolinen emä neljällä (nämäkin neljä Juksulan hevosia).

36:sta varsasta huikea yksi kappale löysi kotinsa muualta kuin Moanasta, kun todella ihana joulukuussa syntynyt Disney It MPB muutti turjakkeelle Blumenfeldiin. Edellisenä vuonna (2020) peräti kahdeksan varsaa myytiin muualle, joten tässä on aika isoa laskua. Toisaalta vuonna 2019 on myöskin vain yksi kasvatti päätynyt muualle. En ole kovin ahkera markkinoimaan moanalaisia, joten jokainen muualle päätynyt kasvatti on voitto.

Yleisin suvun pituus on tällä hetkellä 4-polvinen, mutta loppuvuodesta syntyi useampi 1-polvisen suvun omaava varsa, ja toki joukossa on vähän kaikenlaisia suvun pituuksia. Pisin suku (kun sukutaulujen yksittäiset "hännät" jätetään laskuista) on joulukuussa syntyneellä Bashir MPB:llä, jolla on isän puolelta sukua 5 polvea ja emän puolelta 5-6 polvea. Bashirilla taitaa olla vuoden pisin "häntäkin", kun siltä löytyy yhden linjan kautta sukua 13. polvesta asti.

Vuoden 2021 loppuun mennessä Moanassa on syntynyt yhteensä 392 kasvattia, joista 287 kappaletta (73 %) on pääkasvatusrotua welsh part brediä. Mountaineja on yhteensä 52 kappaletta (13 %) ja B-sektion poneja 46 kappaletta (12 %). Loput 7 varsaa (2 %) ovat C-sektion kasvatteja, sillä ensimmäinen D-sektion moanalainen antaa vielä odottaa itseään.

Vuosien 2012-2021 kasvattilista ja lukumäärätaulukot löytyvät täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti