lauantai 25. toukokuuta 2024

Moanan kouluponien kuulumisia

Kouluponien osuus Moana part bredsin poneista on ollut aika marginaalinen aivan tallin alkuhenkäyksistä alkaen. Ei siis ole yllätys, että nyt sukujen pyöriessä siellä 3-4 polvessa, on seinä uhkaavasti alkanut lähestyä ja keskenään riittävän erisukuisten partnerien löytäminen omasta takaa on käynyt vaikeaksi. Mikään yksittäinen jalostushevonen ei ole noussut suvuissa erityiseksi ongelmaksi.

Puhtaasti koulupainotteisia orilinjoja Moanassa on vain kaksi. Vanhin linja on wpb-oriista Baglor lähtöisin oleva Ba-linja, jonka nuorin edustaja on Bashir MPB. Linja on edistynyt pitkälti ostotammojen varassa ja nyt tavoitteenani onkin itse kasvattaa Bashirille sopiva morsian. Toistaiseksi valmista, suvultaan yli 4-polvista ja Bashirille sopivaa tammaa ei vielä tallista löydy. Hieman uudempaa perua on chino-orilinja, joka syntyi puolivahingossa Poechino MPB-oriista ja jonka uusin jatkaja on ori Nerchino MPB. Myöskään Nerchinolle ei ole suvultaan sopivaa, koulupainotteista tammaa valmiina, ainakaan, jos haluan myös seuraavalle sukupolvelle löytää jostain morsiamen.

Koulupainotteisia tammalinjoja Moanassa on neljä: Maisien linja (uusin vesa 4-polvinen Cherry Blush MPB), hollantilaislinja (4-polvinen Pieternel MPB), Glitter-linja (4-polviset Glitterpoe MPB ja Partyglitter MPB) sekä "in the Dark"-tammalinja (4-polvinen Dawn in the Dark MPB). Osalle tammoista on sopiva ori tallissa ja astutuskin jo suunniteltu, mutta osalle se pitäisi kasvattaa tai etsiä ulkopuolelta.

Koulupainotteista linjojen lisäksi Moanasta löytyy muutamia ori- ja tammalinjoja, jotka ovat pikkuhiljaa sukupolvi sukupolvelta muuttumassa koulupainoitteisiksi. Tallissa on tietenkin myös yleispainotteisia sukuja sekä koulupainotteisia poneja, jotka eivät edusta mitään säilytettävää linjaa tai ovat linjan jatkamiseen väärää sukupuolta, joten ei toki tässä ollut kaikki Moanan kouluponit.

Olen kiinnittänyt kouluponeihin tänä keväänä enemmän huomiota ja katsellut vähän enemmän sillä silmällä myytäviä koulupainotteisia täysverisiä ja welshejä. Uusimpia ostoksia Moanan kouluponiporukkaa vahvistamaan ovat koulupainotteiset mountainit Tirion Wainwright ja Rhedyn Folklore sekä 3-polvinen, aivan ihana wpb-tamma Coeur de Lionne. Mountainit tulevat toimimaan sekä mountain- että pb-jalostuksessa, mutta koulupainoitteista jälkikasvua ne tulevat saamaan vain pb-puolelle. Kummallekin on sopiva täysveripuoliso vielä valitsematta ja mitä tässä Juksulan täysverisiä olen katsellut, pitää ainakin Folklorelle katsella sulhasta muiden hevosista. Lionnelle löytyy sen sijaan sulhanen kotitallista ja isäehdokas toisellekin varsalle on jo mielessä.

Pari viime viikkoa olen myös puuhastellut erityisesti Moanan lyhytsukuisempien kouluponien parissa rakentaen niistä pidempisukuisia Moanan lyhytsukuisista ostoponeista olen kaikki yleispainotteiset valjastanut kouluponijalostukseen ja lisäksi olen käyttänyt ahkerasti Juksulan askellajipainotteisia arabeja Moanan poneille. Muutamia ns. valmiitakin koulupainotteisia täysverisiä on Juksulasta kaivettu palvelukseen, mutta aika vähissä ovat sielläkin koulupainotteiset hevoset.

Kesäkuun alkuun onkin nyt suunniteltu peräti seitsemän koulupainotteista, suvultaan 3-polvista kasvattia, jotka ovat nykyisiin 3-4-polvisiin sukuihin nähden erisukuisia, mutta osittain nyt syntyvät keskenään samansukuisia. Lisäksi muutamia poneja on vielä odottamassa sopivan täysveri- tai puoliverivanhemman löytämistä. Näillä tarpein päästään taas yksi tai kaksi sukupolvea eteenpäin.

2 kommenttia:

  1. Hävyttömästi mainostan, että Ioniciin tuli juuri tässä alkuvuodesta pari ihan uutta koulupainotteista xx-sukulinjaa. Myynnissä ne eivät ole, ainakaan toistaiseksi, mutta käytössä kaikenlaiseen jalostukseen. Seassa on muutamia harvoja alle 160-senttisiä, jos säkäkorkeutta tsekkailet jalostushevosia valitessasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli erittäin hyvä mainos! Laitan korvan taakse ja aivan varmasti tulen kärkkymään astutuksia jossain kohden.

      Poista