lauantai 11. toukokuuta 2019

Juksulan täysveriset esiintymässä

Juksulassa on elämää! Tai ainakin oli parin minuutin ajan huhtikuussa... Hevoskantakirja järjesti oman arvosteltutilaisuuden hevosille, joilla ei ollut kantakirjakelpoisuutta. Nappasin heti mahdollisuudesta kiinni ja ilmoitin mukaan maksimimäärän hevosia eli kolme kappaletta. Ja koska kyse on hevoskantakirjasta, piti mukaan ilmoittaa hevosia, eli Juksulan asukassivu auki ja katsomaan sopivia kantakirjakelvottomia rakennekuvallisia!

Esiintymään pääsi kolme täysveristä: englantilaiset täysveriset ori Juksulan Chaos xx ja tamma Neon Rebel xx, sekä venäjänarabiori Juksulan Vasili ox. Kaikille napsahti kolmospalkinto tylsän tasaisilla pisteillä. Harmittelen edelleen, että sekä hevos- että ponikantakirja ovat luopuneet tuomareiden sanallisista kommenteista. Niitä oli mukava lukea ja ne usein selittivät paljon pisteitä ja palkintoja.

Chaos sai paremmat pisteet kuin ajattelin: ori on todella laukkahevostyyppinen, sen jalat ovat kamalat eikä sukupuolileimaa ole nimeksikään, mutta tasaisella 17 pisteen rivillä ori jäi vain kahden pisteen päähän toisesta palkinnosta. Myönnän olevani yllättynyt, mutta ehkä Chaos on arvosteltu laukkahevosena. Neon Rebel on omaan silmääni aika kivannäköinen täysveritamma ja varsinkin laukkahevosena oikein kelvollinen rakenteeltaankin. 69 pistettä on tammalle todella hieno tulos eli vain yksi piste jäi uupumaan korkeammasta palkinnosta.

Vasili taasen on mielestäni niiiin venäläinen (kevyt sellainen tai ehkä puolalainen) kuin vain osaa olla. Tuo kuva olisi varmaan aika sopiva myös itämaiselle terskinhevoselle? Vasili sai kuvalla 67 pistettä eli ihan hyvän saaliin. Epäilen kuitenkin, että sitä on katsottu ns. egyptiläisten lasien läpi ja venäläisestä tyypistä on rokotettu. Kuvan hevonen on korkeajalkainen ja neliömäinen, kuten venäläiset usein. Varsinkin etuosa on mielestäni hyvä (siltä osin mitä harjan alta näkee), runko tosin voisi olla hieman syvempi ja lautanen pidempi. Jalat on järeäluisemmat kuin arabeilla usein eikä pää ole yhtä jalo ja kovera kuin vaikka egyptiläisen linjan edustajilla. Mutta palkinto se on kolmonenkin ja olen siihen ihan tyytyväinen.

Pientä kutinaa on, että Juksulassa saattaisi tässä kesän aikana tapahtua vielä jotain muutakin! Olen saanut aikaiseksi käydä tallin hevosia läpi ja miettiä ihan rehellisesti, että onko millä hevosella enää käyttöä tai ns. säilytysarvoa vai joko olisi aika tehdä sille muistosivut ja siirtyä eteenpäin. Ehkä  tallin homeremontti lähtee tässä vielä käyntiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti